Vergoeding orthodontie door uw zorgverzekeraar

Vergoeding door uw zorgverzekeraar

De kosten van een Clear Forward beugel worden niet vanuit de basisverzekering vergoed. Enkel bij ernstige ontwikkelings- of groeistoornissen aan het gebit is een vergoeding vanuit het basispakket mogelijk.

Doorgaans is een aanvullende orthodontieverzekering nodig om aanspraak te kunnen maken op een vergoeding. Deze vergoeding is in veel gevallen een deel of een bepaald percentage van de totale kosten. Raadpleeg de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering om te controleren of u recht heeft op een vergoeding.

Veelgestelde vragen over Clear Forward

Hieronder sommen wij een aantal veelgestelde vragen over Clear Forward beugels op. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. We staan u graag te woord.
Hoe lang moet ik de uitneembare beugel elke dag dragen?
Wij adviseren u de beugel minimaal 22 uur per dag te dragen.

Hoeveel maandconsulten heb ik nodig?

Dit hangt af van het benodigde traject en de hoeveelheid bitjes. De meeste patiënten komen ongeveer om de 6 weken tot drie maanden voor een controle. Tijdens de controle wordt de voortgang beoordeeld en krijgt u een nieuw setje bitjes mee.

Wanneer moet de beugel uit?

Als u eet of warme dranken drinkt, neemt u de beugel uit. Daarnaast reinigt u de beugel als u bijvoorbeeld suikerhoudende dranken gedronken heeft.

Hoe reinig ik de beugel?
Het uitneembare bitje is makkelijk te reinigen, bijvoorbeeld met wat tandpasta en een tandenborstel of vloeibare zeep.

Krijg ik last van het dragen van de bitjes?

In principe heeft u veel minder last van een Clear Forward beugel dan van een andere, reguliere beugel. Bij een Clear Forward beugel zijn er geen draadjes die losgaan of in uw wang prikken en u heeft veel minder gevoelige tanden. De eerste dagen zit een nieuw bitje wel even strak, maar dat gevoel gaat snel weer weg.

Retentieapparatuur na de Clear Forward beugel

Met de Clear Forward beugel zetten we tanden en kiezen op de juiste plaats. Dit betekent alleen nog niet dat de tanden en kiezen ook volledig zijn vastgegroeid in het bot. Hiervoor is een langere tijd nodig. Daarom volgt na de draagperiode nog een zogenaamde retentieperiode, waarin tanden en kiezen met apparatuur op hun plaats worden gehouden.

Soorten retentieapparatuur

Om boven- en voortanden op hun plaats te houden maken we gebruik van een spalkje. Daarnaast is er soms een nachtbeugel nodig om de boventanden vast te zetten. Wanneer uw onder- en boventanden heel nauw op elkaar aansluiten als u uw tanden op elkaar zet, kan er te weinig ruimte zijn voor een spalkje. In dergelijke gevallen gebruiken we een nachtbeugel.

Spalkje

Een spalkje is een dun metalen draadje dat we aan de binnenkant van de voortanden bevestigen. Door het draadje aan de binnenkant van elke tand vast te lijmen, is het spalkje onzichtbaar wanneer u praat, lacht en eet. Om het spalkje in een keer goed vast te maken, wordt deze enkele weken voordat de beugel eruit gaat al in uw mond bevestigd.

Een spalkje wordt met uiterste precisie vastgemaakt, maar het kan toch voorkomen dat het loskomt. Bij het eten van zeer harde etenswaren kan dat bijvoorbeeld gebeuren. Als u wilt controleren of uw spalkje nog goed vastzit, kunt u met een tandenstoker voorzichtig op de lijm duwen waarmee het spalkje achter de tanden bevestigd is. Als u twijfelt of een spalkje los is geraakt, is het belangrijk dat u zo spoedig mogelijk een afspraak maakt bij de tandarts. Als tanden verschuiven door een losgeraakt spalkje, dan kost het namelijk veel tijd om dit te corrigeren.

Om het optimale resultaat te behalen, adviseren wij om het spalkje minimaal tien jaar te laten zitten. Ervaringen uit de praktijk tonen aan dat men het spalkje binnen een maand al niet meer voelt.

Nachtbeugel

Naast het spalkje zetten wij de uitneembare nachtbeugel in als retentieapparaat. Deze beugel is een doorzichtig hoesje dat u over de tanden en kiezen schuift. Hiermee houden we de boventanden op hun plaats na de draagperiode van een vaste beugel.

Wanneer uw gebit onvoldoende ruimte biedt voor een spalkje, zetten we een nachtbeugel in. Nadat de beugel verwijderd is, maken we direct een afdruk voor de nachtbeugel. In veel gevallen is het tandvlees nog te gezwollen voor een perfecte afdruk, daarom maken we na een paar maanden opnieuw een afdruk voor een nieuw exemplaar. De eerste nachtbeugel wordt vervangen door de nieuwe versie die beter aansluit.

Openingstijden

Maandag 08:00 – 12:30
  & 13:30 – 17:00
Dinsdag 08:00 – 12:30
  & 13:30 – 17:00
Woensdag 08:00 – 12:30
  & 13:30 – 17:00
Donderdag 08:00 – 12:30
  & 13:30 – 17:00
Vrijdag 08:00 – 12:30
  & 13:00 – 16:00

Afspraken beleid

Afspraken dienen 24-uur van tevoren te worden geannuleerd, anders kunnen wij de kosten in rekening brengen.

Locatie

AZ Tandartsen

Emmakade 2
1441 ET Purmerend

Tel 0299-417733