Klikgebit

Wat is een klikgebit?

Een klikgebit is een prothese die wordt vastgeklikt op twee of meer implantaten(zie onze speciale behandeling ‘Implantaten’), die in de onderkaak en/of bovenkaak geplaatst worden.
Het klikgebit in de mond zit vast aan twee of vier implantaten, een soort schroefjes die in de kaak worden aangebracht. Dit gebeurt normaal gesproken onder plaatselijke verdoving, het is bij ons echter ook mogelijk onder narcose. Op de implantaten wordt een constructie gemaakt, waarop het gebit wordt vastgeklikt, vandaar de benaming van klikgebit. Met een klikgebit bent u verzekerd van een goed zittend gebit, waarmee alles kan worden gegeten, terwijl bovendien uw gezicht een natuurlijker aanzien krijgt.

Wanneer een klikgebit

Een klikprothese is bij uitstek geschikt voor mensen die iets beters willen dan een kunstgebit. Maar ook andere patiënten die gaan denken aan vervanging van hun eigen gebit dat niet meer goed functioneert, kunnen geholpen worden met een klikprothese. Er zijn namelijk situaties dat er bijna geen goede tanden meer over zijn om een volledige tandboog op te construeren. Soms is een kunstgebit de enige overblijvende oplossing. Soms zit een kunstgebit best aardig op zijn plek. In de onderkaak echter, helemaal na een aantal jaren, is de kaak vaak erg dun en wiebelt de onderprothese behoorlijk. Onderzoek heeft aangetoond dat een groot aantal van de prothesedragers om die reden het ondergebit in het nachtkastje heeft liggen en dus niet meer draagt. Zo’n loszittend ondergebit is bijzonder vervelend bij eten, lachen en praten. Bovendien doet dit de onderkaak verder slinken. Hierdoor ontstaan diepe mondhoekplooien en ingevallen wangen.

Een relatief erg eenvoudige oplossing hiervoor is het plaatsen van 2 implantaten in de onderkaak, waarop een soort bolletjes geschroefd worden, die weer vastklikken in een soort hulsjes in de binnenkant van de onderprothese. Het ondergebit klikt nu als het ware vast op de onderkaak en heeft zo opeens veel houvast, zodat praten, eten en afbijten opeens veel makkelijker gaat! Ook steunt de prothese op de implantaten in plaats van op het tandvlees, waardoor grotere krachten zonder gevoeligheid/ pijn van het tandvlees uitgeoefend kunnen worden.

De prothese is nog wel uitneembaar, waardoor deze makkelijk te reinigen is en ook makkelijk gerepareerd kan worden indien dit nodig is. Ook is het mogelijk het ondergebit te laten vastklikken op een staafconstructie op 4 implantaten, de houvast is dan nog groter. Het is ook afhankelijk van de hoeveelheid en kwaliteit van het bot in de onderkaak welke behandeloptie het meest geschikt is. De verzekering vergoedt in veel gevallen de kosten van implantaten onder een prothese, dus laat u gerust informeren over de mogelijkheden. Wanneer u liever een vaste brug of gebit op implantaten heeft, kunt u kiezen voor de All-On-4 vaste brug op implantaten. Voor meer informatie over de All-On-4 brug, ga naar ons hoofdstuk ‘Behandelingen’ op onze website.

Onze extra aandacht

De indicaties en voorafgaande procedures zijn in grote lijnen gelijk aan die van de reguliere implantaatbehandeling. Het enige verschil is dat uw onderkaak nog wel voldoende bothoogte moet hebben, zodat de implantaten in één keer redelijk goed ‘vastzitten’. Dit kan de implantoloog beoordelen aan de hand van een röntgenfoto. De behandeling vergt een nauwe en unieke samenwerking tussen de implantoloog en de tandprotheticus. Bij ITGM Zegers garanderen wij u deze deskundige interactie. En, het belangrijkste: ons team zorgt ervoor dat u weer zorgeloos eet, praat en lacht!

Wilt u meer weten over het Klikgebit?

U bent slechts één klik verwijderd van een goed advies.
Stel ons uw vraag en wij nemen vrijblijvend contact met u op.

Contact

Openingstijden

Maandag 08:00 – 20:00
Dinsdag 08:00 – 12:30
  & 13:30 – 17:00
Woensdag 08:00 – 12:30
  & 13:30 – 17:00
Donderdag 08:00 – 12:30
  & 13:30 – 17:00
Vrijdag 08:00 – 14:00
 

Afspraken beleid

Afspraken dienen 24-uur van tevoren te worden geannuleerd, anders kunnen wij de kosten in rekening brengen.

Locatie

AZ Tandartsen

Emmakade 2
1441 ET Purmerend

Tel 0299-417733