Endodontologie

Endodontologie vereist een expertise-aanpak

Een wortelkanaalbehandeling wordt meestal uitgevoerd door uw tandarts, maar in gecompliceerde gevallen is een verwijzing naar de tandarts-endodontoloog noodzakelijk. Het uitvoeren van deze complexe wortelkanaalbehandelingen heet endodontologie. Tevens voert onze specialist tweede wortelkanaalbehandelingen uit: van een kies of tand, die na een eerste behandeling niet volledig genezen is.

Meer uitleg over een wortelkanaalbehandeling vanuit de endodontologie

Binnenin een tand of kies bevindt zich zacht weefsel wat bestaat uit bindweefsel, bloedvaten en zenuwweefsel. Dit weefsel wordt pulpa genoemd en het bevindt zich in het zogenaamde wortelkanaalstelsel. Wanneer een gebitselement wordt aangetast door tandbederf of door een ongeval, kan de pulpa in contact komen met bacteriën of beschadigd raken. Bacteriën veroorzaken altijd een ontstekingsreactie van het pulpaweefsel. Een enkele keer leidt dat tot pijnklachten, maar meestal resulteert een ontsteking in het afsterven van de pulpa. Wanneer de pulpa is afgestorven, hebben bacteriën vrij toegang tot het wortelkanaalstelsel. Uiteindelijk kan deze infectie, een ontsteking in het kaakbot tot gevolg hebben, een wortelpuntontsteking.

Een wortelkanaalbehandeling heeft twee hoofddoelen: het desinfecteren van het wortelkanaalstelsel en het afsluiten van het wortelkanaalstelsel om een nieuwe infectie te voorkomen.

Een wortelkanaalbehandeling – voorkomt ernstige ontstekingen

Een tandarts algemeen practicus kan uitstekend een wortelkanaalbehandeling uitvoeren. Het komt echter voor, dat er sprake is van een complexe situatie. Bijvoorbeeld een afwijkende vorm van het wortelkanaalstelsel of een eerder uitgevoerde wortelkanaalbehandeling waardoor de ‘eigen’ tandarts niet bij de haard van de infectie kan komen of de wortel goed kan afsluiten. Dan kan uw tandarts voor deze specifieke wortelkanaalbehandeling verwijzen naar een tandarts-endodontoloog.

Een tandarts-endodontoloog heeft na de studie tandheelkunde, een 3-jarige universitaire opleiding in de endodontologie afgerond én is erkend door de Nederlandse Vereniging voor Endodontologie (NVvE).

Wanneer een wortelkanaalbehandeling erg complex is, wanneer er onbegrepen pijnklachten zijn of wanneer uw eigen tandarts vraagt om speciaal advies, wordt u verwezen naar een tandarts-endodontoloog.

Meer opheldering over een wortelkanaalbehandeling

Iedereen denkt dat een wortelkanaalbehandeling altijd erg pijnlijk is. Dat is een mythe. Nog een uitleg: een wortelkanaalbehandeling betreft niet de ‘wortel’ maar het holle gedeelte van een tand dat zenuwen, bloedvaten en andere cellen bevat. Om een wortelkanaalbehandeling daarom beter te kunnen begrijpen, moet je iets meer weten over de samenstelling van de tand. In een tand zit onder het witte glazuur en de harde laag een zacht weefsel dat pulpa wordt genoemd. De pulpa bevat bloedvaten, zenuw- en bindweefsel en zorgt tijdens de ont-wikkeling van de tand voor het groeien van de omliggende harde weefsels.

Een wortelkanaalbehandeling is nodig wanneer de pulpa ontstoken of geïnfecteerd raakt. Als de pulpa-ontsteking of de infectie onbehandeld blijft, kan dit pijn veroorzaken of tot een abces leiden.Wanneer de pulpa is afgestorven, hebben bacteriën vrij toegang tot het wortelkanaalstelsel. Uiteindelijk kan deze infectie, een ontsteking in het kaakbot tot gevolg hebben. Dat noemt men een zogenoemde wortelpuntontsteking.

Een wortelkanaalbehandeling redt dus je tand en daarom je gebit. Onze doelen.

Onze endodontoloog heeft maar 1 doel: het redden van je gebit. Hij/zij schat de situatie in en stelt het beste behandelplan op voor de wortelkanaalbehandeling om je een leven lang te helpen met het behouden van je gebit. De wortelkanaalbehandeling sec heeft ook doelen: het desinfecteren van het wortelkanaalstelsel en het afsluiten van het wortelkanaalstelsel, uiteraard om een nieuwe infectie te voorkomen. Hoe langer je een wortelkanaalbehandeling uitstelt, des te grote wordt de kans dat je tand het als het ware niet redt.

Informeer je daarom goed bij onze tandarts hoe belangrijk de wortelkanaalbehandeling voor je is en ontdek wat wij voor je kunnen doen om middels de wortelkanaalbehandeling je tan-den én je gebit te sparen voor ernstige aantasting.

Voor het bespreken en ondergaan van een wortelkanaalbehandeling kunt u altijd terecht bij tandarts Zegers. Wij adviseren en werken met 1 doel: het redden van uw gebit. U bent van harte welkom.

Wilt u meer weten over Endodontologie?

U bent slechts één klik verwijderd van een goed advies.
Stel ons uw vraag en wij nemen vrijblijvend contact met u op.

Contact

Openingstijden

Maandag 08:00 – 20:00
Dinsdag 08:00 – 12:30
  & 13:30 – 17:00
Woensdag 08:00 – 12:30
  & 13:30 – 17:00
Donderdag 08:00 – 12:30
  & 13:30 – 17:00
Vrijdag 08:00 – 14:00
 

Afspraken beleid

Afspraken dienen 24-uur van tevoren te worden geannuleerd, anders kunnen wij de kosten in rekening brengen.

Locatie

AZ Tandartsen

Emmakade 2
1441 ET Purmerend

Tel 0299-417733